Dapper verlanglijstje

Een vriendin deelde een bericht van een paar jaar geleden. Het was een lijstje als antwoord op een van die prompts waarin je getagd werd door iemand anders en uitgedaagd om iets te delen. In haar geval (ze speelt toneel) ging het over vijf droomrollen die ze heel graag ooit eens wilde spelen, en nog eens vijf rollen waarvan ze dat ook wilde maar waarvan ze vermoedde dat het heel onwaarschijnlijk was om er ooit voor gecast te worden.
De vraag (en haar antwoorden) dateerden uit 2015, maar ze deelde de lijst nu opnieuw, want intussen had ze maar liefst drie van die rollen effectief kunnen vertolken: twee van haar absolute droomrollen en zelfs eentje uit de categorie ‘heel onwaarschijnlijk’. Als dat gelukt is, dacht ze, deel ik die lijst hier nog maar eens!

Haar durf riep iets wakker in mij. Dit was een oefening die ik ook moest doen. Niet met toneelrollen, maar met waar ik van droom en wat ik verlang. Het opschrijven. En het vervolgens delen. Online.
Alleen vind ik dat heel erg spannend.

Je dromen opschrijven ís spannend. Het is toegeven aan jezelf wat je eigenlijk heel graag wil, zonder dat je al je innerlijke stemmetjes toestaat om er hun gedacht over te zeggen. Want we vinden nogal wat van onze dromen. Te groot, te banaal, te oppervlakkig, te onrealistisch. We zijn ze niet waard, we zijn niet goed genoeg… Enfin, we zijn ongetwijfeld allemaal vertrouwd met dat riedeltje. Die dromen tóch durven toegeven tegen jezelf en ze aanvaarden zoals ze zijn, is dus best dapper.

En de volgende stap is nog spannender: ze delen met de wereld.

Waarom is dat nodig? Omdat je er openlijk voor uit moet durven komen. Omdat je het universum luid en duidelijk moet laten weten dat je het méént. Je vraagt niet zomaar iets, dit is oprecht. (Vandaar dat het nog spannender is dan de eerste stap: je gaat precies in die oprechtheid een beetje bloot voor de wereld.)

Je dromen luidop delen helpt je om op het moment dat ze naar je toe komen in het echte leven er ook écht ja tegen te zeggen. Want dat heb je eigenlijk al gedaan door ze uit te spreken, je bent het stadium van ‘ik wil wel maar ik durf eigenlijk niet’ al voorbij. En puur op praktisch vlak helpt het natuurlijk ook als andere mensen op de hoogte zijn van waar jij naar verlangt. Dan denken ze op het juiste moment misschien nét aan jou voor dat project, die vraag, dat idee.

Dat laatste kan vanzelfsprekend lijken, maar er is niets onnozels aan het praktische vlak. Integendeel, we gaan er nog veel te vaak van uit dat onze dromen magisch uit de hemel moeten komen vallen, zonder dat wij er een hand in hebben. Alsof er heel hard naar verlangen genoeg is. Alsof het geen droom meer is als je er zelf aan meewerkt.

Het is net als die man uit het grapje in Eat Pray Love die naar de kerk gaat en tot God bidt: ‘God, alsjeblieft, alsjeblieft, laat mij de lotto winnen!’ Hij komt elke dag terug met hetzelfde gebed en dezelfde smeekbede, tot God zich op een gegeven moment doodvermoeid en gefrustreerd rechtstreeks tot hem wendt: ‘Mijn zoon, alsjeblieft, alsjeblieft, koop dan een lotje!’
Dromen hebben is prima, maar je moet er dus zelf ook iets voor dóen.

(c) Inaya photography

Dus bij deze: mijn dapper verlanglijstje.

(Ik heb geprobeerd een volgorde te bepalen, maar dat lukt niet. Mijn dromen en verlangens zijn zeer uiteenlopend en situeren zich op heel verschillende vlakken binnen mijn leven en werk, maar ze zijn allemaal belangrijk. Je mag ze voor mijn part van onder naar boven lezen.)

Dingen die ik heel graag zou doen / zou willen zien gebeuren:

 • een succesvol non-fictie boek schrijven (over zelfontwikkeling, spiritualiteit en ecologie)
 • een eigen tarotdeck ontwikkelen (of meer dan één)
 • vaker kaarten leggen/dieptewerk verrichten voor andere mensen, op aanvraag
 • de Mendel-reeks verkocht en vertaald zien (naar het Engels, maar naar andere talen mag zeker ook) en gewaardeerd weten in het buitenland
 • een kinderboek schrijven dat echt goed verkoopt en een springplank vormt voor andere projecten
 • meer lezingen geven over mijn werk
 • Het boek Seth op een krachtige manier afwerken
 • meer artistieke samenwerkingen aangaan voor interessante projecten (liefst met spirituele grondslag)
 • een dieper contact krijgen met de kracht van het dierlijke

… ook al lijken ze op dit moment redelijk onwaarschijnlijk:

 • een artistieke residentie in het buitenland
 • vaste voet krijgen in Scandinavië, het noorden van Groot-Brittannië of IJsland (als in: een plek hebben om regelmatig naartoe te kunnen, niet per se meteen verhuizen)
 • een TED Talk geven
 • eigenaar zijn van een uitgestrekt stuk land met voornamelijk wilde natuur, waarop het mogelijk is om op een duurzame manier te leven zonder dat ik daarvoor een kluizenaar moet worden of volstrekt zelfbedruipend moet gaan leven

7 gedachtes over “Dapper verlanglijstje

 1. De tranen schieten me in de ogen – van jouw wensen, van jouw durf om ze te uiten en te delen met de hele wereld en van het gevoel dat je hiermee iets zo krachtigs hebt neergezet dat het universum hier niet meer omheen kan ❤️ (en mag ik zeggen dat jij op een prachtige manier gewoon ‘in sync’ bent met het universum? Maar dat wisten jij en ik natuurlijk al…)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s