Lezingen

(c) Katica Nišavić


Ik schrijf niet alleen, ik praat ook graag.
Want woorden schrijven is een vorm van kunst. Maar woorden weven is een vorm van magie.

Wanneer ik gevraagd word, geef ik met veel plezier lezingen. Vertellen over mijn werk is iets wat ik heel graag doe.


Wandelen door de serres van Mendel
de natuur anders bekeken

Een tocht door het boek De serres van Mendel, met voorleesfragmenten en achtergrond. Mogelijkheid tot combineren met een wandeling (klas, gezin, groep…) in de Plantentuin van Meise of in de natuur: een betoverend groene ervaring!Woord & Beeld – een bijzondere vriendschap

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zo gaat de uitdrukking. En we leven momenteel in een beeldcultuur: de ene flitsende visual volgt op de andere. Maar écht leren kijken betekent: verstillen. Het beeld iets met jou laten doen. Er een beetje door veranderd worden.
Laten dat nu ook precies de troeven zijn van literair werk. Alleen ligt in boeken de verhouding tussen tekst en beeld (als er al sprake is van beeld) vaak lastig.
Wat als een schrijver en een tekenaar de handen in elkaar slaan voor een uniek en eigenzinnig project? Als woord en beeld sámen worden uitgespeeld, in hun aanvullende sterktes, en het resultaat veel meer is dan de som van de delen?

(c) Veroniek De Visser/KV


Al meer dan twee jaar lang gaan de woorden van schrijfster Kirstin Vanlierde in gelijkwaardige dialoog met de beelden van tekenaar en vormgever Jurgen Walschot. Deze eigenzinnige creatieve scheuten heten Zaailingen.
Aan de hand van de originele teksten en beelden brengt Kirstin Vanlierde het verrassende verhaal van het ontstaan van de Zaailingen. Ze laat het publiek proeven van de vriendschap tussen woord en beeld en vertelt ook over die andere vriendschap die er parallel mee loopt: tussen twee kunstenaars die het moe waren om tegen muren op te lopen en samen een nieuw universum lieten ontkiemen. En over graphic poem STROOM, het bijzondere boek dat voortvloeide uit één zo’n Zaailing.

Zaailing #51 WAADVOGEL tijdens Woord & beeld, Dag van het KSO in Muntpunt (Brussel), 13 maart 2019Van Vonk tot Boek

Lezingen over (een van) mijn romans, het ontstaansproces en de ideeën die eraan ten grondslag liggenSchrijven als Ambacht

Omdat woorden weven een vak isMetaforen en Magie

Omdat schrijvers op een of andere manier ook altijd tovenaars zijnOnderwerpen op aanvraag

Een aantal lezingen per jaar kunnen genieten van een financiële tussenkomst.
Neem daarvoor gerust contact op met het Vlaams Fonds voor de Letteren (Vlaanderen) of de Schrijverscentrale (Nederland).

(c) Katica Nišavić