Lezingen


Ik schrijf niet alleen, ik praat ook graag.
Vertellen over mijn werk is iets wat ik heel graag doe. Want woorden schrijven is een vorm van kunst. Maar woorden weven is een vorm van magie.

Hieronder vind je een greep uit het soort lezingen dat ik geef.


*** CORONA-UPDATE ***
Wil je me uitnodigen voor een interactieve digitale lezing via Skype, Messenger, Zoom… ? Dat kan perfect!
En in het kader van zoveel mogelijk buitenlucht: de vertelwandeling aan de hand van De serres van Mendel (zie hieroner) is een bij uitstek corona-proof concept.** Wandelen door de serres van Mendel
de natuur anders bekeken

Doelgroep: van 7 tot 107 jaar
Afdelingen van de Gezinsbond kunnen deze wandeling boeken met korting.

Een tocht door het boek De serres van Mendel, met voorleesfragmenten en achtergrond.
Er is – in overleg met de organisator – een mogelijkheid om het voorlezen en vertellen te combineren met een wandeling (klas, gezin, groep…) in de natuur, in een park, in de Plantentuin van Meise… Een betoverend groene ervaring!
Bij slecht weer kan de activiteit op een sfeervolle manier binnen doorgaan.** TREK JE BEK OPEN
over pesten en wolven in schapenvacht
n.a.v. de 15e Vlaamse Week tegen pesten


Waarom doet stilte soms evenveel pijn als luide spot?
Wat hebben kunstenaars gemeen met wolven?
En waarom zijn schapen zo gevaarlijk?

Voor 15 jaar Vlaamse Week tegen Pesten ontwierpen illustrator Jurgen Walschot en ik Trek je bek open. Deze baldadige affiche laat de lezer zich niet alleen vragen stellen bij heersende stereotypen maar ook bij zijn eigen gedrag. Want wie wil er nu een schaap zijn?

In de lezing vertel ik over de samenwerking met Jurgen en geef een kijkje achter de schermen van hoe dit werk tot stand kwam (spoiler: gooi eens twee eenzaten die hun draai niet vinden in een groep bij elkaar en mix duchtig).

Daarnaast ga ik in op de impact en de dynamiek van pesten. Vertrekkend vanuit persoonlijke verhalen en waar gewenst in dialoog met het publiek worden jongeren uitgenodigd om hun schapenvacht in vraag te stellen en na te denken over hun eigen keuzes. Want we zijn allemaal al eens schapen geweest – omdat we dat graag zijn, of omdat we niet anders durven? En wanneer trekken we onze bek open?

In overleg met de leerkracht(en) en op maat van de klasgroep kan er eventueel gekeken worden wat de echte speerpunt van de lezing wordt: het literaire/creatieve luik of het onderwerp pesten.

In samenwerking met Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten en TeGek!?
Meer informatie over de 15e Vlaamse Week tegen Pesten, het materiaal rond ‘Trek je bek open’ en de lesfiche vind je hier.** Woord & Beeld – een bijzondere vriendschap

Doelgroep: vanaf 17 jaar & volwassen publiek

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zo gaat de uitdrukking. En we leven momenteel in een beeldcultuur: de ene flitsende visual volgt op de andere. Maar écht leren kijken betekent: verstillen. Het beeld iets met jou laten doen. Er een beetje door veranderd worden.
Laten dat nu ook precies de troeven zijn van literair werk. Alleen ligt in boeken de verhouding tussen tekst en beeld (als er al sprake is van beeld) vaak lastig.
Wat als een schrijver en een tekenaar de handen in elkaar slaan voor een uniek en eigenzinnig project? Als woord en beeld sámen worden uitgespeeld, in hun aanvullende sterktes, en het resultaat veel meer is dan de som van de delen?

(c) Veroniek De Visser/KV


Al meer dan drie jaar lang gaan de woorden van schrijfster Kirstin Vanlierde in gelijkwaardige dialoog met de beelden van tekenaar en vormgever Jurgen Walschot. Deze eigenzinnige creatieve scheuten heten Zaailingen.
Aan de hand van de originele teksten en beelden brengt Kirstin Vanlierde het verrassende verhaal van het ontstaan van de Zaailingen. Ze laat het publiek proeven van de vriendschap tussen woord en beeld en vertelt ook over die andere vriendschap die er parallel mee loopt: tussen twee kunstenaars die het moe waren om tegen muren op te lopen en samen een nieuw universum lieten ontkiemen. En over graphic poem STROOM, het bijzondere boek dat voortvloeide uit één zo’n Zaailing.

Zaailing #51 WAADVOGEL tijdens Woord & beeld, Dag van het KSO in Muntpunt (Brussel), 13 maart 2019
** Van Vonk tot Boek

Doelgroep: vanaf 9 jaar, adolescenten, volwassen publiek

Lezingen over (een van) mijn romans, het ontstaansproces en de ideeën die eraan ten grondslag liggen
** Schrijven als Ambacht

Doelgroep: vanaf 17 jaar & volwassen publiek

Omdat woorden weven een vak is
** Metaforen en Magie

Vanaf 17 jaar & volwassen publiek

Omdat schrijvers op een of andere manier ook altijd tovenaars zijn
** Onderwerpen op aanvraag

Een aantal lezingen per jaar kunnen genieten van een financiële tussenkomst.
Neem daarvoor gerust contact op met het Vlaams Fonds voor de Letteren (Vlaanderen) of de Schrijverscentrale (Nederland).