Lezingen


Vertellen over mijn werk is iets wat ik heel graag doe. Want woorden schrijven is een vorm van kunst. Maar woorden weven is een vorm van magie. Hieronder vind je een greep uit het soort lezingen dat ik geef.

Ben je organisator en wil je mij graag vragen voor een lezing? Een vast aantal lezingen per jaar geniet een financiële tussenkomst van Literatuur Vlaanderen. Neem een kijkje op mijn profiel op de website voor Auteurslezingen.

** Wandelen door de serres van Mendel
werkelijkheid, fantasie en de natuurlijke wereld anders bekeken

Doelgroep: van 7 tot 107 jaar

Deze interactieve lezing is een tocht door de wereld van De serres van Mendel en een duik in een heel bijzonder universum: het onze! Want hoeveel er in de serres ook wonderlijke fantasie lijkt, het meeste ervan bestaat gewoon echt. De natuurlijke wereld en de kosmos zijn één groot levend web, en net als Reya, Robin en Mendel maken wij daar deel van uit.
Natuurlijke voorwerpen, filmpjes, heel veel beeldmateriaal, voorleesfragmenten… een betoverend groene ervaring!

Dit kan in samenspraak met de organisator ook een vertelwandeling zijn, in de natuur, in een bos of park, of in de Plantentuin van Meise.

** Woord & Beeld – een bijzondere vriendschap

Doelgroep: vanaf 16 jaar & volwassen publiek

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zo gaat de uitdrukking. En we leven momenteel in een beeldcultuur: de ene flitsende visual volgt op de andere. Maar écht leren kijken betekent: verstillen. Het beeld iets met jou laten doen. Er een beetje door veranderd worden.
Laten dat nu ook precies de troeven zijn van literair werk. Alleen ligt in boeken de verhouding tussen tekst en beeld (als er al sprake is van beeld) vaak lastig.
Wat als een schrijver en een tekenaar de handen in elkaar slaan voor een uniek en eigenzinnig project? Als woord en beeld sámen worden uitgespeeld, in hun aanvullende sterktes, en het resultaat veel meer is dan de som van de delen?

(c) Veroniek De Visser/KV


Al zeven jaar lang gaan de woorden van schrijfster Kirstin Vanlierde in gelijkwaardige dialoog met de beelden van tekenaar en vormgever Jurgen Walschot. Deze eigenzinnige creatieve scheuten heten Zaailingen.
Aan de hand van de originele teksten en beelden brengt Kirstin Vanlierde het verrassende verhaal van het ontstaan van de Zaailingen. Ze laat het publiek proeven van de vriendschap tussen woord en beeld en vertelt ook over die andere vriendschap die er parallel mee loopt: tussen twee kunstenaars die het moe waren om tegen muren op te lopen en samen een nieuw universum lieten ontkiemen. En over graphic poem STROOM, het bijzondere boek dat voortvloeide uit één zo’n Zaailing.

Zaailing #51 WAADVOGEL tijdens Woord & beeld, Dag van het KSO in Muntpunt (Brussel), 13 maart 2019

** Van Vonk tot Boek

Doelgroep: vanaf 9 jaar, adolescenten, volwassen publiek

Lezingen over (een van) mijn romans, het ontstaansproces en de ideeën die eraan ten grondslag liggen

** Schrijven als Ambacht

Doelgroep: vanaf 17 jaar & volwassen publiek

Omdat woorden weven een vak is

** Bezield Leven

Vanaf 16 jaar & volwassen publiek

Jij bent je unieke zelf. Maar je maakt ook deel uit van een immens, levend universum waarin alles met alles verweven is.

Sommigen zullen het spiritualiteit noemen, deze zoektocht naar wie jij bent in essentie en hoe je tegelijk je plaats kunt innemen dat veel grotere geheel. Anderen noemen het ecologie.

Voor mij is het beide.

Bezield Leven is een Facebookpagina gewijd aan bewust leven, vanuit je essentie en verbonden met het web om je heen. Het is de titel van het boek waaraan ik werk, en waarin ik je stap voor stap meeneem om dit te ontdekken. Maar het kan ook een lezing zijn, een gespreksavond, een eye-opener zoals we hem in deze bijzonder uitdagende tijden echt nodig hebben.

** TREK JE BEK OPEN
over pesten en wolven in schapenvacht
n.a.v. de 15e Vlaamse Week tegen pesten


Waarom doet stilte soms evenveel pijn als luide spot?
Wat hebben kunstenaars gemeen met wolven?
En waarom zijn schapen zo gevaarlijk?

Voor 15 jaar Vlaamse Week tegen Pesten ontwierpen illustrator Jurgen Walschot en ik Trek je bek open. Deze baldadige affiche laat de lezer zich niet alleen vragen stellen bij heersende stereotypen maar ook bij zijn eigen gedrag. Want wie wil er nu een schaap zijn?

In de lezing vertel ik over de samenwerking met Jurgen en geef een kijkje achter de schermen van hoe dit werk tot stand kwam (spoiler: gooi eens twee eenzaten die hun draai niet vinden in een groep bij elkaar en mix duchtig).

Daarnaast ga ik in op de impact en de dynamiek van pesten. Vertrekkend vanuit persoonlijke verhalen en waar gewenst in dialoog met het publiek worden jongeren uitgenodigd om hun schapenvacht in vraag te stellen en na te denken over hun eigen keuzes. Want we zijn allemaal al eens schapen geweest – omdat we dat graag zijn, of omdat we niet anders durven? En wanneer trekken we onze bek open?

In overleg met de leerkracht(en) en op maat van de klasgroep kan er eventueel gekeken worden wat de echte speerpunt van de lezing wordt: het literaire/creatieve luik of het onderwerp pesten.

In samenwerking met Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten en TeGek!?
Meer informatie over de 15e Vlaamse Week tegen Pesten, het materiaal rond ‘Trek je bek open’ en de lesfiche vind je hier.


** Onderwerpen op aanvraag