Nieuws & activiteiten

Nieuwe winterwenskaarten!

Ook dit jaar hebben we weer Winterwenskaarten in de aanbieding: drie op elkaar afgestemde duo’s van beeld en tekst, met ruimte om ook zelf iets nog te schrijven.

Er huist een kracht in de wilde plekken van de wereld
wit en stil als een herinnering
juist voor de zon opkomt.
We hoeven haar niet te roepen, zij vindt ons
met onze ogen op de horizon gericht
en ons hart als een kompas op thuis.

(c) Jurgen Walschot

Een reeks kost 6 euro (exclusief eventuele verzendingskosten).
De kaarten worden niet los van elkaar verkocht.

Wil jij er zeker een aantal? Plaats dan je bestelling vóór 28/11. Dat doe je met een mailtje en betaling via overschrijving.
Gereserveerde bestellingen krijgen voorrang, nadien zijn de kaarten nog beschikbaar zolang de voorraad strekt.


1 december 2022 * Feestelijke boekvoorstelling van De oceaan van Mare

Het is zover! De feestelijke boekvoorstelling van De oceaan van Mare vindt plaats in Aalst op 1 december.

Heb je zin om het samen met ons feestelijk boven de doopvont te houden? Van harte welkom! Alle praktische details vind je hieronder. Bevestig zeker je komst.

Waar en wanneer

DRIFT (Cimorné)
Alfred Nichelsstraat 14, Aalst
1 december 2022 om 19.30u

Verloop van de avond

Onthaal vanaf 19u
Start om 19.30u.

Kirstin licht een tipje van de sluier van het universum van Mendel
Jurgen tekent live
Petemoei Ann Schatteman belicht de kracht van verhalen
Uitgever Julie Verhaert houdt het boek boven de doopvont

Vanaf 20.30u:
Drankje & babbel
Boekverkoop en mogelijkheid om het boek te laten signeren
De aanwezigen krijgen bij aankoop van een boek een unieke genummerde ex libris cadeau.

Inschrijven

Via mail naar lieve.woordjes@kirstinvanlierde.be.
Laat uiterlijk 26/11 weten met hoeveel personen je aanwezig zult zijn. We hopen je daar te zien!


Oktober – november 2022 * BOEKTOPIA – Interview & signeersessies

Deze herfstvakantie vind je mij in in Kortrijk, op Boektopia. Met veel goesting. En met mijn nieuwe boek, De oceaan van Mare! (En natuurlijk ook met De serres van Mendel en De wortels van de wereld…)

Ik ben er op deze dagen, voor de volgende activiteiten:

ZATERDAG 29/10

13u: Podcastinterview
13.30u – 14.30u: Twee bijzondere onderwatermysteries – gesprek met Wendy Huyghe en Kirstin Vanlierde; moderator Melissa Giardina
15u-17u: signeersessie

DONDERDAG 03/11

14u-16u: signeersessie (samen met Jurgen Walschot 🙂 )

Voel je het kriebelen om een kijkje te komen nemen in Kortrijk Xpo, of gewoon om mij een knuffel te komen geven?
Doen! Ik kijk er heel erg naar uit.


13 augustus ’22 * Verhalen bij het kampvuur

De serres van Mendel te gast op Robur op Den Eik
(c) Jurgen Walschot

Wat is er dan gezelliger dan in het bos om een vuur heen zitten en naar verhalen luisteren?
Op zaterdag 13 augustus verwelkomt Marieke Van Coppenolle jou en je gezin op Robur op Den Eik!
Schrijfster Kirstin Vanlierde leest er voor uit haar boeken De serres van Mendel en De Wortels van de Wereld en dompelt je onder in de natuur zoals je dat nog niet eerder beleefde.

PRAKTISCH

Wanneer: Zaterdag 13 augustus, 19u
Waar: Robur op Den Eik, gelegen in de Antwerpse Kempen, achter De Lilse Bergen, op de grens van Beerse en Gierle. (Voor de routebeschrijving, zie lager.)

Inschrijven is verplicht. Bij echt slecht weer laten we de activiteit binnen in Robur doorgaan. Daar is ruimte voor maximum 20 personen. Ben jij er zeker graag bij, al dan niet met je (klein)kinderen? Wacht niet te lang!

Meld je eerst aan bij Marieke via e-mail (info@roburopdeneik.org), om na te gaan of er nog plaats is. Je inschrijving is vervolgens geldig na storting van een vrije bijdrage op de rekening van Robur op Den Eik vzw, BE82 5230 8087 7968. Je ontvangt een bevestiging.
Indien nodig werken we met een wachtlijst. Want bij mooi weer kunnen er gerust meer deelnemers aansluiten. Dan betaal je je bijdrage op het moment zelf.

Prijs: Je bepaalt zelf wat je een faire prijs vindt om deel te nemen. Je vrije bijdrage gaat integraal naar het Roburproject.

Allerlei soorten thee, koffie (ook decaf), melk en bronwater zijn te verkrijgen in huiselijke sfeer, tegen een kleine gift in Robiggetje, het spaarvarkentje op het aanrecht.
Wie van wat verder komt, is welkom om desgewenst z’n meegebrachte avondmaal ter plekke op te eten.

Boeken: Wie dat wil, kan na afloop de boeken van Kirstin kopen. Ze signeert ze ook met plezier.

Wie of wat is…

ROBUR OP DEN EIK is een ecologisch, hobbitachtig stiltehuisje in een bos in de Antwerpse Kempen, een plekje van verbinding door rust, natuur, genezing en creativiteit, specifiek voor mensen met burn-out en ter preventie van burn-out. De natuur speelt daarbij een doorslaggevende rol. Robur wil op een kleinschalige, bescheiden manier helend aanwezig zijn. Ook wil Robur een plek zijn voor kunstenaars: eindelijk dat boek schrijven, die cd afwerken, enz. Creativiteit is óók een levensbehoefte die met rust, natuur en genezing te maken heeft. Als ontmoetingsplek waar mensen samen kunnen delen steunt Den Eik het web van verbondenheid.

Robur op Den Eik vzw is een door de Koning Boudewijnstichting erkend goed doel, en de laatste fase van de afwerking van het huisje Robur is ingegaan: Robur op Den Eik is nu al beperkt beschikbaar, en ten laatste vanaf 2023 volledig.

Hoe bereik je Robur?

Geef ‘Robur op Den Eik vzw’ in op Google Maps voor de exacte locatie (als referentie). Voor je gps geef je ‘Beerseheide, Beerse‘ op. Rijd de Beerseheide uit tot Café Boskant en kies uiterst links het Hazenpad. Aan de betonblokken kun je niet anders dan naar rechts volgen en daar vind je na 100m Robur op Den Eik. Parkeren op de oprit en langs het pad, de doorgang voldoende vrijhouden voor gemotoriseerd verkeer.

Vind je ’t niet, bel Marieke op 0473 31 35 60.

Meer info over Robur op Den Eik vind je hier.


Leve Astrid!

Boekvoorstelling ‘Leve Astrid’ (Barbara Rottiers)
Gesprek met Jurgen Walschot en mezelf over onze magische weken in Zweden
dinsdag 8 maart 11 u
Europees Huis van deAuteurs – Koninklijke Prinsstraat 87 – Brussel
Inschrijven kan hier.

Als kind verloor ik mijn hart aan Ronja de roversdochter. Als volwassen lezer ontdekte ik de kracht van de feministe die Lindgren was. Als schrijfster ben ik inniger dan ooit met haar verbonden sinds ik twee weken onder haar toeziend oog heb mogen zitten werken.

Dat toeziend oog was figuurlijk, maar Astrid Lindgren keek ons wel onafgebroken aan, daar in het kleine rode huis in Björköby waar illustrator-soulmate-compagnon de route Jurgen Walschot en ik in september 2018 op residentie waren, dankzij een beurs van beheersvennootschap deAuteurs. We pikten er het Internationale SmåBUS Kinderboekenfestival mee en brachten in het kader daarvan een bezoek aan Lindgrens geboortehuis – een indringende ervaring. We maakten ook een unieke Zaailing waarin Lindgren prominent figureerde.

Ook die auteursresidentie in Zweden veranderde mijn leven. Oppervlakkig gezien gebeurde er niet zoveel echt uitzonderlijks, maar twee weken uit je vertrouwde omgeving met een heel specifieke creatieve focus is een indringender ervaring dan je zou denken. Mensen gaan er vaak van uit dat een kunstenaar een werk bedenkt en dat vervolgens maakt, zo goed als hij/zij kan. Klaar. Maar het is omgekeerd: het werk kneedt de kunstenaar van binnenuit, verandert hem of haar in een lichtjes ander mens. En met innige samenwerkingen gaat het net zo: het resultaat wordt meer dan de som van de delen.

Dat was, in de dubbele zin, wat Zweden betekende voor Jurgen en mij. De magie die toen vleugels kreeg, is nooit meer gestopt.

(c) Vetlanda Posten

Daarom ben ik heel dankbaar dat wij de waarde van een auteursresidentie als de onze in Zweden mogen toelichten in een gesprek dat aansluit op de boekvoorstelling van Leve Astrid, de eigenzinnige biografie die Barbara Rottiers schreef over de feministische moeder van het leeftijdloze kinderboek: Astrid Lindgren.

Boekvoorstelling en gesprek vinden plaats in het Huis van deAuteurs – dezelfde organisatie die ons indertijd de residentie in Zweden schonk – in Brussel (Koninklijke Prinsstraat 87), op dinsdag 8 maart vanaf 11u.

Een goed boek, een boeiend gesprek, en onze Zweedse Zaailing die voor de gelegenheid is een mooi jasje werd gestoken, om mee te nemen naar huis. En… er is fika!

Wil je erbij zijn? Er zijn nog een paar plaatsjes.
Schrijf je hier in.


Winterwenskaarten 2021

(c) Jurgen Walschot

Ook dit jaar geven we Winterwenskaarten uit.

We hernemen de zeer gewaardeerde reeks van een paar jaar terug, ‘De perfecte plek’, aangevuld met een vierde deel, met een gloednieuw beeld en een hoopvolle wens voor een wereld waarin letterlijk en figuurlijk een nieuwe dag mag aanbreken.

Prijs:
8 euro/reeks (= 4 verschillende kaarten, worden niet afzonderlijk verkocht)
plus verzendkosten indien van toepassing

Bestelling en betaling via mail en overschrijving of via de webshop (enkel PayPal).


Vrijdag 1 oktober: Vernissage Wake me up when September ends

Collages maken heeft mij door de lange C*-winter gesleept. Nu worden mijn Innerlijke Landschappen tentoongesteld in de groepstentoonstelling Wake me up when September ends in Galerie Wulder. Een selectie van mijn werk (originele collages, prints op dibond en postkaarten) is er te bezichtigen en te koop vanaf 1 oktober.

Welkom op de vernissage!
  • Waar? Galerie Wulder, Stationsstraat 25, Sint-Niklaas
  • Wanneer? Vrijdag 1 oktober van 17.30u tot 21u

Reserveren is niet nodig, maar het is fijn als je mij een seintje geeft zodat ik weet dat je komt.

Kom je liever op een ander moment eens langs?

De Galerie is open elke week op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
Ze is gelegen in hartje Sint-Niklaas en makkelijk bereikbaar met de wagen, het openbaar vervoer en de trein. Het is een plek met een hart – voor mensen, voor kunst, voor ontmoetingen en groei. Je vindt er doorlopend werk van diverse kunstenaars en ze serveren ook koffie en thee, soep en lekkers voor de kleine honger, alles vegan en Fairtrade.

Ik zal er de komende maanden vaak te vinden zijn, al dan niet aan het werk aan nieuwe Landschappen. Je bent er welkom op elk moment, maar als je zeker wil zijn mij daar te treffen, spreek dan persoonlijk met me af.

Blijf op de hoogte van wat er leeft en bruist in Galerie Wulder via de Facebookpagina.

Zondag 3 oktober: Boomgaardwandeling Hamme

(c) Katica Nišavić

De eerste keer dat het gebeurde, verraste het mij zelf, maar ik heb sindsdien al vaker mogen ervaren dat De serres van Mendel en De wortels van de wereld iets heel bijzonders teweeg brengen als ik ze mag voorlezen in de serres, of in vrije natuur.
Dit zijn boeken die je in verbinding brengen met alles wat groeit en leeft. Daarom ben ik heel blij dat Reya, Robin en Mendel na een lang C**-jaar eindelijk nog eens naar buiten mogen komen, meer bepaald tijdens een heerlijk herfstige boomgaardwandeling!

Inschrijven is verplicht. Alle info hieronder.

Wanneer?
zondag 3 oktober
10.30u – 13.30u, MET aperitief

Waar?
Loods Appellinck (Chris en Karine Westelinck)
Kruisbeeldstraat 178a Hamme

Voor wie?
(Groot)ouders en (klein)kinderen vanaf 8 jaar, maar ook jongere kinderen zijn welkom!

Praktisch
De wandeling, met pauzes om te vertellen en voor te lezen, duurt ongeveer 2 uur. Zorg voor kledij aangepast aan het weer en stevige schoenen. We gaan een eindje door de boomgaard zelf.
Bij heel slecht weer gaat het vertellen binnen door. Dit kan coronaveilig.

Prijs
Leden van de Gezinsbond: 8 euro/persoon, max. 20 euro/gezin
Niet-leden: 10 euro/persoon, max. 30 euro/gezin
Boeken en fruit kunnen ter plaatse vrijblijvend aangekocht worden. Ik signeer ze met plezier (de boeken, niet het fruit 😉 ).

Inschrijven VERPLICHT
Stuur een mailtje naar kod.hamme@gmail.com
Vermeld je naam, aantal personen en of je lid bent van de Gezinsbond.


Zondag 22 augustus: Dichters thuis in Puivelde

Op zondag 22/08 neem ik deel aan het evenement Dichters thuis in Puivelde.
Het belooft een mooie editie te worden, met Maud Vanhauwaert, Delphine Lecompte, Carmien Michiels, Sofie Verdoodt, Maya Wuytack, Jana Arns, Dorien Couton en mezelf op de affiche.

Poëzie voorlezen in de kerk, het was altijd mijn ambitie. 😉

Info en tickets vind je hier:

https://www.ccsint-niklaas.be/podium/20482/-dichters-thuis-in-puivelde


‘Buiten slapen’ – nieuwe postkaart met illustratie van Embla Granqvist

dubbele postkaart + envelop
beeld aan de buitenzijde, tekst binnenin
geplooid formaat A6, liggend

Prijs:
4,- €/stuk
envelop inbegrepen

Bestellen:
via mail (zie contact voor adres)
via gsm (alleen voor wie mijn nummer al heeft)

Afhalen/verzending:
afhalen bij mij (Hamme, O-Vl) of afleveren in een straal van 15km mits onderling overleg
verzending mogelijk vanaf 3 bestelde exemplaren (+portkost)


(c) Embla Granqvist

Buiten slapen

wat denk je, we gaan buiten slapen – we sluipen
de muil van de nacht in, langs de kaken van het beest
dat zijn vleugels van dons en duister drapeert
over weide, bos en kreek – 

wat denk je, vertrouwen we onze voeten
toe aan vochtig gras en volgen we het gemompel
in het kreupelhout – ‘s nachts is de wereld zachter
als de vochtige adem aait over al wat we

niet kennen – dus kom met me mee, naar waar
de maan blinkt, scherp als een mes van licht
op elke twijg, elke grashalm – het donker zal ons dragen
en we waden dieper, maar we snijden ons niet


Zondag 4 juli: voorleessessies met ontbijt, lunch en ander lekkers

(c) Inaya photography

Ik lees voor uit De serres van Mendel en De wortels van de wereld en ga met de luisteraars in gesprek.

Waar
Galerie Wulder (Stationsstraat 25, Sint-Niklaas)

Wanneer
Zondag 4 juli om
* 9u (ontbijtsessie)
* 11.30u (lunchsessie)
* 14u
* 15.30u

Inkom
2,- € / p.p. of 5,- € /gezin
(kostprijs ontbijt, lunch of andere consumpties niet inbegrepen)

Reserveren
Max. 25 deelnemers per sessie, dus als je zeker wil zijn, reserveer op voorhand.
Alle reservaties bij Galerie Wulder via galeriewulder@gmail.com of 0486 20 82 73.

Eten & drinken
Ontbijt: uitsluitend om 9u en reservatie verplicht
Lunch: na het voorlezen, vanaf +/- 12.30u , reserveren is niet verplicht maar wel handig.
De BastaBar serveert doorlopend allerlei lekkers: ecologisch, lokaal en Fairtrade.

Boeken
De boeken zijn te koop (20 euro/ex.).
Je kunt ze ook laten signeren.
De eerste vier kopers die Mendel en Wortels samen aanschaffen, krijgen de extra mooi gesigneerde exemplaren met daarin een tekening van illustrator Jurgen Walschot!

Bij minder weer gaat de activiteit binnen door.


Botanisch Boekenpad in Plantentuin MeiseWil je De serres van Mendel en De wortels van de wereld op een originele manier ontdekken, in een prachtig kader?
Van 1 tot en met 31 maart kan je in de Plantentuin van Meise het Botanische Boekenpad bewandelen.

Het Botanische Boekenpad is een interactieve wandeling voor jong en oud. In het gezelschap van drie verschillende boeken(reeksen) ontdek je de prachtige Plantentuin van Meise, waar Mendel en Wortels thuis zijn. De serres van Mendel en De wortels van de wereld zijn boeken voor voelers en dromers van 8 tot 108. En dat laatste is echt geen promopraatje: we merken telkens weer hoe volwassenen op een heel eigen manier geraakt worden door ons werk. Vaak ontdekken kinderen onze boeken precies omdat hun (groot)ouders ze zo mooi en inspirerend vonden.

En we zijn in goed gezelschap op het Botanische Boekenpad… Barbara Rottiers verzon opdrachten bij De H van Humboldt (6+), en trio Katrijn De Wit, Laura Bergans en Inge Rylant laten je fantaseren met hun Wijze Weetjes-reeks (Mag je haaien aaien? Kunnen bergen krimpen? Komt oude kaas van oude koeien? Kunnen vogels niezen?) (3+). Een uitstap voor de hele familie, dus!

Alle opdrachten staan in trio’s op grote panelen langs een route doorheen de groene oase van de Plantentuin. Het is een ideale wandeling om samen met kinderen van verschillende leeftijden tegelijk de boeken te ontdekken én een heel andere kijk te krijgen op het park. En helemaal C*-proof, zoals de omstandigheden het vragen.

Voor de gelegenheid ontwikkelden Jurgen en ik ook een heleboel extra materiaal: audiofragmenten, filmpjes met muziek en geluid, een inkijkje in onze inspiratiebronnen… Tijdens de wandeling kunnen je ze allemaal bekijken en beluisteren door de QR-codes op de panelen te scannen.

De wandeling eindigt bij de gezellige Tuinwinkel, waar je niet alleen alle boeken van het Botanische Boekenpad vindt, maar ook nog een schat aan mooie dingen die met planten te maken hebben. Het is wat ik noem een ‘gevaarlijke winkel’ 😉 : ik geloof niet dat ik er al een keer ben buiten gewandeld zonder dat ik iets kocht. Een paradijs voor liefhebbers van planten, organische materialen en hebbedingetjes. En boeken, dus!

Zien we je daar?

Praktisch:

Van 1 tot 31 maart in Plantentuin Meise
Openingsuren:
Winter (15 oktober – 14 maart): 9.30 – 17 u, laatste toegang 16.30 u.
Zomer (15 maart – 14 oktober): 9.30 – 18.30 u, laatste toegang 17.30 u.

Tickets voor een bezoek koop je op voorhand, online. De Plantentuin heeft een heel goed georganiseerde werking, helemaal C*-proof.
Klik hier voor meer info.

Voorlezen bij Foyer on Tour

Op zondag 28 februari ben ik te gast op Foyer on Tour in Sint-Genesius-Rode, een initiatief van De Boesdaalhoeve.

Ik lees er voor uit De serres van Mendel en De wortels van de Wereld. Beeld en geluid zorgen er mee voor dat je het gevoel hebt dat je écht in de serres zit. Illustrator Jurgen Walschot tekent live en zorgt voor een aandenken om mee naar huis te nemen. Er zijn drie aparte tijdsblokken, voor drie afzonderlijke (gezins)bubbels.

Waar? Parking LDC De Boomgaard
Wanneer? 28/02/2021 van 10u tot 12u.

Hoe inschrijven?

  • klik HIER
  • telefonisch via GC de Boesdaalhoeve: 02 381 14 51
  • via het onthaal van LDC De Boomgaard: 02 380 40 02Poëzieweek 2021

Naar aanleiding van de Poëzieweek vroeg Odisee mij om een gedicht te schrijven met een hoopgevende boodschap aan studenten. Een fijn idee! Ik wilde iets schrijven rond uitbreken uit het duister, tegen weerstand in, wat doet dat beter dan een ontkiemende scheut? De hogeschool vroeg bovendien om het gedicht in te lezen, maar omdat ik luisteren naar een onbekende die een tekst voorleest zelf maar matig boeiend vind en vermoedde dat dat voor jongeren ook zo zou zijn, wilde ik er liefst een Zaailing van maken.

Ik vertrok van Jurgens prachtige beeld uit De wortels van de wereld, en toen de tekst klaar was, las ik hem in en smeedden we de Zaailing samen tot een bijzonder filmpje.
Nieuwe Zaailing-kaarten:
warme wenskaarten 2020 ‘Tot dan is het genoeg’ & postkaarten ‘Tot in de wortel’

Ruim op tijd voor de feestdagen, dit keer:

  • Tot dan is het genoeg: drie wenskaarten met kleurrijke en gloeiende tekeningen en teksten die de bedoeling hebben om ons warmer door de donkere winter te helpen (maar die tijdloos genoeg zijn om ook nadien nog gebruikt te worden).
  • Tot in de wortel: drie kaarten met plantenmotieven en teksten die heel het jaar door bruikbaar zijn voor diverse gelegenheden.

Beide reeksen bestaan uit afzonderlijke Zaailingen waarvan tekst en beeld naar goede gewoonte op elkaar afgestemd zijn. Standaard formaat kaart op hoogwaardig papier.

Prijs:
6 euro/reeks (= 3 verschillende kaarten, worden niet afzonderlijk verkocht)
5euro/reeks vanaf 2 dezelfde reeksen

Bestelling en betaling via mail en overschrijving of via de webshop (enkel PayPal).
verzendkosten 5 euro/zending of inbegrepen bij betaling via de Webshop.


(c) Jurgen Walschot & Kirstin Vanlierde


Te gast op de Boekenmarathon 2020

Op 5 november 2020 was ik te gast bij Tom De Cock op de Boekenmarathon, om het te hebben over De serres van Mendel en De Wortels van de Wereld. Een fijn gesprek, dat je hier kunt herbekijken:

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon/5-november/boekenmarathon-s5-novembera10/?fbclid=IwAR3B2hG_tx7jliYD9dSP1tr0erIpIgUQWO4XqOTwa5b7FyFil_dqLU0taLw
Voorlezen bij het kampvuur: ‘De serres van Mendel’ te gast op Robur op Den Eik

**Uitgesteld**

Wat is er dan gezelliger dan in het bos om een vuur heen zitten en naar verhalen luisteren?

Daarom verwelkomt Marieke Van Coppenolle jou en je gezin op 1 november op Robur op Den Eik!

Ik lees er voor uit De serres van Mendel en De Wortels van de Wereld.Wanneer: Zondag 1 november, 15u

Waar: Robur op Den Eik, gelegen in de Antwerpse Kempen tussen Zoersel en Turnhout. Geef ‘Robur op Den Eik’ in op Google Maps voor de exacte locatie. Na je inschrijving krijg je een bevestiging met een routebeschrijving toegestuurd.

Inschrijven is verplicht. Je meldt je eerst aan bij Marieke via mail (marieke4u@yahoo.com), om na te gaan of er nog plaatsen vrij zijn. Je inschrijving is vervolgens geldig na storting van een vrije bijdrage op de rekening van Robur op Den Eik vzw, BE82 5230 8087 7968.

Prijs: Je bepaalt zelf wat je een faire prijs vindt om deel te nemen. Je vrije bijdrage gaat integraal naar het Robur-project. Boeken worden na afloop verkocht en gesigneerd

Wie of wat is…ROBUR OP DEN EIK is een ecologisch, hobbitachtig stiltehuisje in een bos in de Antwerpse Kempen, ’n plekje van verbinding door rust, natuur, genezing en creativiteit, specifiek voor mensen met een burn-out. De natuur speelt daarbij een doorslaggevende rol. Robur wil op een kleinschalige, bescheiden manier helend aanwezig zijn (kan onder begeleiding!). Ook wil Robur een plek zijn voor kunstenaars: eindelijk dat boek schrijven, die cd afwerken, enz. Creativiteit is óók een levensbehoefte die met rust, natuur en genezing te maken heeft. Als ontmoetingsplek waar mensen samen kunnen delen steunt Den Eik het web van verbondenheid.

Robur op Den Eik vzw is een door de Koning Boudewijnstichting erkend goed doel en de laatste fase van de afwerking (volledig op basis van giften) in ingegaan: vanaf 1 januari 2021 zal Robur op Den Eik beschikbaar zijn!

Meer info over Robur vind je hier.

Een hele dag ‘De Wortels van de wereld’ signeren

Nieuwe postkaarten: Praten in sporen

Ik hoor u vragen: waarom nu?

Omdat Jurgen Walschot en ik plantengek zijn en de lente een uitstekende gelegenheid is?
Omdat woorden en beelden tijdloos zijn en harten kunnen verwarmen?
Omdat we zo de afstanden tussen ons en onze geliefden toch een beetje kunnen overbruggen?

Inderdaad, om al die redenen, en nog een paar.

Praten in sporen

Prijs:
12 euro/reeks (= 6 verschillende kaarten, worden niet afzonderlijk verkocht)
vanaf 2 reeksen een exemplaar van ‘Portaal’ gratis per extra aangekochte reeks
verzendkosten niet inbegrepen

Bestelling en betaling via mail en overschrijving of via de webshop (enkel PayPal).

De ZijLijn ~~
radiocolumns in coronatijden

Voor The Saturday Night Shuffle, het eigenzinnige muziekprogramma van Jan Huib Nas, verzorg ik de columns, en bij elke column hoort een bijzonder nummer muziek van mijn keuze.

Het programma wordt uitgezonden elke zaterdagavond om 20u op Radio Lede. Ik post na afloop elke column met bijbehorend muzieknummer hier op mijn blog. Het hele programma herbeluisteren kan natuurlijk ook, via de site van Radio Lede.
T[h]READING – weaving connection in times of contagion

(c) Inaya photography & Maja Jantar #doublexeposure


Samen met Maja Jantar – oudste zielsvriendin, magiër, stemkunstenaar, bezielster van woorden en planten en beelden en veel meer – weef ik een draad van verbinding. Het is één kleine maar betekenisvolle manier om verbonden te blijven, met wie we graag zien en met onszelf, over afstand, angst en het onbekende heen.

T[h]READING verschijnt als blogpost op deze site. Meer informatie over Maja Jantar vind je hier.‘De serres van Mendel’ online tijdens de Jeugdboekenmaand

Weinig of geen auteurslezingen in maart 2020 – door het coronavirus blijven we allemaal thuis. Het houdt Jurgen en mij niet tegen om De serres van Mendel met jullie te delen.
Surf naar het You Tube-kanaal van de Jeugdboekenmaand voor nog meer fijne filmpjes van collega-schrijvers en -illustratoren. Met dank aan Iedereen Leest.TREK JE BEK OPEN
15 jaar Vlaamse Week tegen Pesten

Van 14 tot 21 februari 2020 valt voor de 15e keer de Vlaamse Week tegen Pesten.
Om dat in de kijker te zetten, maakten Jurgen Walschot en ik in opdracht van het Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten en TeGek!? Trek je bek open. Houd de volgende Zaailing in het oog!

Scholen kunnen voor een prikje een pakket aankopen met de campagneposter, een reeks postkaarten en stickers voor hun leerlingen. Er hoort ook een lesfiche bij.

Wil je liever de schrijfster van Trek je bek open zelf voor de klas? Neem een kijkje bij de Lezingen voor meer info en neem contact op!

Meer informatie over de 15e Vlaamse Week tegen Pesten vind je hier.


Toast Literair in Huldenberg

Op zaterdag 18 januari ben ik te gast in Huldenberg om voor te lezen uit De serres van Mendel. Als het weer meezit: buiten tijdens een heuse vertelwandeling. Bij guurder weer gezellig binnen.

Locatie en tijd:
start 10u30, Ten Wijngaerd, Donkerstraat 1 (Huldenberg)

Meer info vind je hier.


Nieuwe winterwenskaarten: een droom planten


Voor het derde jaar op rij maken Jurgen Walschot en ik een reeks Zaailing-wenskaarten. Ideaal om te versturen als winterwens, maar tijdloos en prima bruikbaar de rest van het jaar. Omdat een wens vanuit het hart geen seizoen kent…

Ons thema dit jaar – hoe kon het ook anders – vindt zijn oorsprong in De serres van Mendel. Hoe langer we met dit verhaal bezig zijn, hoe dieper het zijn worteltjes in ons graaft. En we kunnen het intussen uit eigen ondervinding zeggen: de dromen die je plant, als onbeduidende zaadjes vol belofte in de warme grond, die komen uit.Onze droom bestaat uit één afbeelding en drie bij elkaar horende en elkaar versterkende teksten. Je vindt ze integraal als Zaailing #71.

Prijs:
6 euro/reeks (= 3 kaarten)
5 euro/reeks vanaf 2 reeksen of meer
5 euro/reeks voor bestellingen t.e.m. 8 december 2019

Bestelling en betaling via mail en overschrijving of via de webshop.

Afhalen bij mij thuis (Hamme) of verzending per post.
Gratis verzending bij bestellingen vanaf 20 euro.Boekenbeurs Antwerpen 2019

Ik ben van de partij op de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerp Expo.
Je vindt mij met De serres van Mendel op:

donderdag 31/10 (13-15u) bij Pelckmans, Hal 1
zaterdag 2/11 (11.30-12.30) op het AUTEURSPODIUM, Hal 2 en aansluitend (13u-15u) bij Peckmans, Hal 1
zondag 3/11 (15-17u) bij Pemckmans, Hal 1
maandag 11/11 (10-12u) bij Pelckmans, Hal 1

Illustrator Jurgen Walschot is ook telkens van de partij, dus wie dan langsloopt, krijgt behalve wat flauwe grappen ook een extra mooi gesigneerd boek (of twee, drie…) 😉 .

Meer info: https://www.boekenbeurs.be/auteurs/kirstin-vanlierde

Wie nog geen exemplaar van STROOM kon bemachtigen: ook dat pareltje is nog te koop, op de stand van Pinceel (Hal 1). Twee vliegen in één klap?


Speurtocht met Reya en Robin in de Plantentuin van Meise

(c) Jurgen Walschot


Van 20 oktober vanaf 13 u tot 30 november 2019 ontdek je de wondere wereld van de serres met nieuwe ogen, want De serres van Mendel is te gast in het Plantenpaleis van Plantentuin Meise.

De personages uit het boek nemen je op sleeptouw in het Plantenpaleis. Vind Reya en Robin verstopt in de serres en kijk naar de natuur zoals zij dat doen. Ontdek de kleinste details in de prachtige beelden van Jurgen Walschot én ontmoet ook hun levende modellen. Deel je foto’s op Facebook of Instagram en doe mee aan een leuke wedstrijd.

Je krijgt de speurtocht mee aan de kassa. 
Het boek is te koop in de Tuinwinkel.

Meer informatie vind je hier.Boekvoorstelling ‘De serres van Mendel’


Op 20 oktober houden we De serres van Mendel feestelijk boven de doopvont, euh, het waterlelieperk, in de Plantentuin van Meise.
Inschrijven is noodzakelijk en doe je via boeken@vanhalewyck.be.
Boekenweekend Hamme

Ronny Mosuse - Boekenweekend Hamme

Loop op zaterdag 19 oktober 2019 langs op het Boekenweekend in Hamme. Je vindt mij om 16u op het podium, in gesprek met Do Van Ranst en Hilde Van Cauteren.‘De serres van Mendel’ op Brunch in het bos

https://www.facebook.com/events/344278802910038/

Op zondag 8 september zijn we te gast op Hanenbos voor Brunch in het bos. Die dag opent de tentoonstelling met tien afbeeldingen uit De serres van Mendel. We lezen voor en knutselen mini-serres. We signeren natuurlijk ook het boek.

De prenten worden een jaar lang tentoongesteld, en het boek is bovendien een heel schooljaar de rode draad voor scholen en groepen die aan mileu-educatie en natuurbewustzijn willen werken.Herbeluister het gesprek in ‘Willockx & Illiano’

In augustus was ik te gast op het zomerprogramma van Radio Lede voor een goed gesprek. Herbeluister het hier:
https://www.youtube.com/watch?v=vWlUNTXK7-I&list=PLJTcjyXxWK9pAh5MJbovUlEswfJpg9SR4&index=5&t=0s