Als alles plotseling samenkomt

III The Empress – A Contemplative Tarot (c) Walker between Worlds

Een eigen tarotdeck ontwikkelen, het staat hoog op mijn verlanglijstje van dingen om te doen of te zien gebeuren in mijn leven. Toen ik dat lijstje publiceerde, hadden de eerste schoorvoetende stapjes van dat specifieke proces zich in feite al aangemeld. Maar van een eerste vonk en veel goesting naar een volwaardig uitgewerkt deck is een proces van vele stappen.

Ik had een paar maanden geleden met het oog op collage een selectie van mijn eigen foto’s laten afdrukken op A4-printerpapier van goede kwaliteit, en sommige daarvan hadden hun weg gevonden naar de samenwerking met Ric en Gina. In februari staat een tweede creatieve residentie op de agenda, en ik wilde er heen met een nog veel ruimer aanbod aan beelden, dus ik ging door wat intussen toch wel een indrukwekkend persoonlijk archiefje aan het worden is, op zoek naar nog meer bruikbaars.

Toen ik vervolgens door de stapel afgedrukte foto’s ging, overviel me bij een aantal beelden plots het gevoel: dit zou eigenlijk wel een goed basisbeeld zijn voor x of x tarotkaart. De gedachte verraste en betoverde, zoals alle authentieke creatieve vonken dat doen.

XVII The Star – A Contemplative Tarot (c) Walker between Worlds

Het was niet de eerste keer dat ik speelde met het idee van een eigen tarotdeck, dat verlangen is al heel oud. Maar tot nu toe had ik altijd de (correcte) inschatting dat ik er niet klaar voor was, en niet genoeg materiaal verzameld had. Achter de tarot zit een krachtig systeem, en als je een goed deck wil ontwerpen, moet je voldoende diepgaand begrijpen hoe dat in elkaar zit én al het materiaal hebben om dat volwaardig tot uiting te brengen. Je moet ervoor zorgen dat je niet alleen de essentiële noodzakelijkheden juist hebt, maar ook de dieptelagen kunnen laten klinken én bewust weten welke variaties je eventueel aanbrengt en waarom.

Vergelijk het met een huis ontwerpen: je moet een goed begrip hebben van waar ruimtes als een gang, een slaapkamer of een keuken voor dienen om ze juist te kunnen positioneren in het huis en ten opzichte van elkaar, en ze vervolgens elk ook juist te kunnen inrichten. En als je ze om een of andere reden met elkaar zou willen gaan verbinden op een minder voor de hand liggende manier, moet je heel goed weten waarom je dat wil en hoe je dan alles geregeld krijgt zonder dat er eten tussen de lakens terechtkomt of je je donsdeken verkoolt op het vuur en je vervolgens voor de voordeur gaat liggen slapen.

Een tarotdeck heeft 78 verschillende kaarten, met elk een zeer uitgesproken plek en functie. Dus je bent wel even bezig… en het moet allemaal in elkaar klikken en kloppen.

Geduldig begon ik door de foto’s te vlooien op zoek naar 78 basisbeelden – beelden die op een of andere manier de essentiële betekenis of het gevoel van een kaart konden uitstralen en die ik zou gebruiken als basis voor de collage. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het mij zou lukken, maar dat deed het wel. Op minder dan drie dagen stelde ik de volledige set samen. Ik spendeerde een paar uur op het internet op zoek naar de interessantste website waar ik mijn eigen kaarten zou kunnen laten drukken voor een schappelijke prijs en berekende op basis van de door hen gehanteerde afmetingen op welk formaat ik in het echt moest werken. Alle beelden zullen handgemaakt zijn, vervolgens ingescand en dan digitaal ingevoerd voor druk.

Het leek een fenomenale opdracht. Maar ik had er echt zin in, een volwaardig project om mijn tanden in te zetten, en er was geen enkele tijdsdruk dus ik mocht er gerust een jaar over doen. Maar intussen ben ik amper een paar weken verder en de snelheid en het gemak waarmee de beelden zich tot nu toe ontwikkelen, blijven mij verrassen. Zonder iets te forceren en zonder mij te haasten, gaat het aan een verbijsterend tempo. Ik ben halfweg. Het is alsof alles wat ik nodig heb gewoon klaarligt om gebruikt te worden, en er is geen handleiding omdat ik die niet nodig heb. Het komt echt gewoon bijna vanzelf.

Elke kunstenaar die lang en hard heeft zitten wroeten op een creatie, kan je vertellen hoe vermoeiend dat is en hoeveel twijfel het met zich meebrengt. Michelangelo was het, geloof ik, die zei dat hij het beeld zag dat verstopt zat in de steen, en dat hij het alleen maar moest bevrijden. Het is sowieso een schitterende manier om het creatieve proces te omschrijven, maar sommige beelden moeten echt wel bevrijd worden uit het hardste graniet of het koppigste marmer, en dat gaat een millimeter per keer. Niet dit beeld/project. Het voelt alsof alles wat ik tot nu toe in mijn leven gedaan heb, nu samenkomt in de creatie van dit tarotdeck: mijn esoterische kennis en diep intuïtief weten, mijn liefde voor meditatief fotograferen (90% van het materiaal zijn eigen foto’s), mijn nog vrij recent ontwikkelde vaardigheid in collage maken.

Ik word blij van deze beelden. Ze voelen goed, en ze zijn mooi. Ik hoor ook al snippers tekst in mijn hoofd als ik er naar kijk. Hoewel ik op dit moment nog niet aan het denken ben in termen van grote commerciële verspreiding, ben ik wel van plan om een korte omschrijving van elke kaart maken. Goeie oefening op zich, nuttig voor een bijhorend pdf’je en handig voor eventueel later gebruik.

Ik heb geen idee of er in mijn directe vrienden- en kennissenkring interesse is in dit project. Ik ben vertrokken van het idee om een handvol decks te laten drukken en ze cadeau te doen aan een paar hechte vrienden of mensen die verstand hebben van tarot. Maar als het iets is wat lezers van deze blog zelf ook wel eens zouden willen proberen, of als je mensen in je vriendenkring hebt die hier interesse voor zouden hebben, laat het me weten! Dan krijg ik wat zicht op de eventuele levensvatbaarheid van een grotere oplage.

Zelf ben ik in elk geval nu al razend benieuwd hoe ze zullen aanvoelen om mee te werken. Maar in de tussentijd geniet ik volop van het creatieproces. Het zal veel sneller voorbij zijn dan ik had kunnen dromen.

Een gedachte over “Als alles plotseling samenkomt

  1. Prachtig, Kirstin! Ik ken zelf niets van tarot, maar een goede Nederlandse vriendin van mij is daar al tientallen jaren expert in… Ik ga haar dit blog doorsturen!
    En ik zou ze wel willen, gewoon voor de contemplatieve schoonheid ervan… en omdat ze van jou zijn, natuurlijk. 😉 ❤

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s