Astrid & wij

Boekvoorstelling ‘Leve Astrid’ (Barbara Rottiers)
Gesprek met Jurgen Walschot en mezelf over onze magische weken in Zweden

dinsdag 8 maart 11 u
Europees Huis van deAuteurs – Koninklijke Prinsstraat 87 – Brussel
Inschrijven kan hier.

Astrid Lindgren heeft mijn leven veranderd.

Als kind verloor ik mijn hart aan Ronja de roversdochter. Als volwassen lezer ontdekte ik de kracht van de feministe die Lindgren was. Als schrijfster ben ik inniger dan ooit met haar verbonden sinds ik twee weken onder haar toeziend oog heb mogen zitten werken.

Dat toeziend oog was figuurlijk, maar Astrid Lindgren keek ons wel onafgebroken aan, daar in het kleine rode huis in Björköby waar illustrator-soulmate-compagnon de route Jurgen Walschot en ik in september 2018 op residentie waren, dankzij een beurs van beheersvennootschap deAuteurs. We pikten er het Internationale SmåBUS Kinderboekenfestival mee en brachten in het kader daarvan een bezoek aan Lindgrens geboortehuis – een indringende ervaring. We maakten ook een unieke Zaailing waarin Lindgren prominent figureerde.

Ook die auteursresidentie in Zweden veranderde mijn leven. Oppervlakkig gezien gebeurde er niet zoveel echt uitzonderlijks: er werd door een schrijfster en een illustrator samengewerkt aan een boek, er werden wandelingen gemaakt, er werd een potje gekookt en fika gesnoept. Tijdens de eerste drie dagen ontmoetten we allerlei boeiende collega’s, op de terugweg pikten we twee dagen Kopenhagen mee.

Maar twee weken uit je vertrouwde omgeving met een heel specifieke creatieve focus is een indringender ervaring dan je zou denken. Mensen gaan er vaak van uit dat een kunstenaar een werk bedenkt en dat vervolgens maakt, zo goed als hij/zij kan. Klaar. Maar het is omgekeerd: het werk kneedt de kunstenaar van binnenuit, verandert hem of haar in een lichtjes ander mens. En met innige samenwerkingen gaat het net zo: het resultaat wordt meer dan de som van de delen.

Dat was, in de dubbele zin, wat Zweden betekende voor Jurgen en mij.
Samenwerking tussen vrienden werd co-creatie tussen zielsverwanten. Een plekje vreemde wereld werd heel even thuis. En de magie die toen vleugels kreeg, is nooit meer gestopt.

(c) Vetlanda Posten

Daarom ben ik heel dankbaar dat wij de waarde van een auteursresidentie als de onze in Zweden mogen toelichten in een gesprek dat aansluit op de boekvoorstelling van Leve Astrid, de eigenzinnige biografie die Barbara Rottiers schreef over de feministische moeder van het leeftijdloze kinderboek: Astrid Lindgren.

Boekvoorstelling en gesprek vinden plaats in het Huis van deAuteurs – dezelfde organisatie die ons indertijd de residentie in Zweden schonk – in Brussel (Koninklijke Prinsstraat 87), op dinsdag 8 maart vanaf 11u.

Een goed boek, een boeiend gesprek, en onze Zweedse Zaailing die voor de gelegenheid is een mooi jasje werd gestoken, om mee te nemen naar huis. En… er is fika!

Wil je erbij zijn? Er zijn nog een paar plaatsjes.
Schrijf je hier in.

Een gedachte over “Astrid & wij

  1. ’t Is echt prachtig en vrij uitzonderlijk dat je op creatief gebied zo’n soulmate treft. Jullie maken dan ook prachtige en uitzonderlijke dingen, die méér zijn dan de som van de delen. En ’t mooiste van al: wij mogen daar mee van genieten! ❤

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s