Alchemie is ook een natuurwet

Gregory Colbert Flying elephant
(c) Gregory Colbert

Gedachte 1.

Een kennis op Facebook schreef een post over het migrantenthema en de vooroordelen en onrecht die vreemdelingen in een cultuur zo vaak te beurt vallen. Hij had zojuist een pakkende film gezien die daarop inzoomde. Maar hoeveel zakdoeken er ook vol zouden worden gesnoten voor de buis, zuchtte hij, “toch verandert zo’n film en levensgeschiedenis niets aan de houding tegenover migranten: wat kan je nog meer doen? Is de afkeer voor vreemdelingen dan een natuurwet?”

Ik reageer niet vaak op dergelijke berichten. Maar nu wel, intuïtief. Ik wilde een inzicht delen dat ik meer dan tien jaar geleden vond in Lyall Watsons Dark Nature.

Beste XXX,
Ik heb de film niet gezien, dus ik kan alleen reageren op je post. Ja, volgens mij is afkeer voor vreemdelingen een natuurwet. Het is de biologische drift die elke kudde, elke troep, elke roedel, elk onbewust door genetische voortplanting gedreven conglomeraat kenmerkt. Het is ons dierlijk instinct.
Mens-worden wil zeggen: daar bovenuit stijgen, ons niet langer laten leiden door emotioneel en biologisch gestuurde angsten en territoriumdriften, empathisch én rationeel zijn en de ander de hand reiken als medemens.

We hebben nog veel werk voor we ons werkelijk mensen mogen noemen.

 

Gedachte 2.

Alchemie verenigt tegengestelden. De tweede gedachte kan onverenigbaar lijken met de vorige, maar ze is het niet.

In de diepste verbondenheid van alles wat beweegt, stroomt en ademt, valt de rivaliteit van Gedachte 1 weg. Er wordt gedood en gegeten, geëerd en geofferd. Er wordt nu eenmaal ook ingeademd en uitgeademd, gewroet en geslapen. Dat is wat het betekent om te leven.

De mens mag daar deel van uitmaken. En het is hoog tijd dat hij dat leert.

(c) Gregory Colbert

3 gedachtes over “Alchemie is ook een natuurwet

 1. Zonder afbreuk te doen aan de zeer waarde(n)volle gedachten van Kristin bezorg ik het zinnig verhaal dat deze maand net enkele dagen geleden op mijn netvlies kwam. Laat het verhaal een aansluiting en meerwaarde(n) bezorgen om met zeer veel AANDACHT te blijven zoeken wie, wat en hoe ik ben in relatie tot de unieke medemens. Laten wij Go(u)d zoekers zijn en blijvend worden om meer menselijk waardigheid terug te vinden in de natuurwet.
  Aan allen fijne feestdagen en blijf aandacht besteden dat deze wens niet voor iedereen is weggelegd. Veel succes en inspiratie aan Kristin Kisagautami

  De alchemie van goud maken

  Een rijk man bezat zoveel goud dat hij geen plaats meer had om het allemaal op te slaan. Toen hij op een mor­gen wakker werd, zag hij dat al zijn goud in stof veran­derd was. Hij was radeloos.
  Een vriend bracht hem op het idee om naar Boeddha te gaan voor raad. En Boeddha zei: “Je kunt het volgende doen. Breng al je goud naar de markt en als iemand kan zien dat het goud is, breng die persoon dan naar me toe.”
  Maar de man zei: “Hoe kan dat me helpen?”
  Boeddha zei: “Het zal je helpen. Doe het maar.”
  Dus ging hij al zijn goud ophalen, tientallen ossenwagens vol stof want het was nu allemaal stof. De hele markt stond vol met zijn ossenwagens. En er kwamen mensen op af met de vraag: “Wat heeft die onzin te betekenen? Waarom breng je zoveel stof naar de markt? Waarvoor?”
  Maar de man zweeg. Toen verscheen er een vrouw. Ze heette Kisagautami. En ze zei tegen de man: “Zoveel goud? Hoe ben je aan zoveel goud gekomen?”
  Hij vroeg de vrouw: “Kun je het goud zien?”
  Zij zei: “0 ja, al deze ossenwagens zijn gevuld met goud.”
  Hij hield de vrouw staande en vroeg haar naar haar geheim. “Hoe kun je dat zien? Want niemand, zelfs ik niet, kan zien dat het goud is. Het is allemaal stof.”
  Hij nam haar mee naar Boeddha en Boeddha zei: “Je hebt de juiste vrouw gevonden. Zij kan je die kunst bij­brengen. Het is alleen een kwestie van zien. De wereld is zo als je haar ziet. Goud kan stof zijn en stof kan goud zijn. Het gaat erom hoe je ernaar kijkt. Dit is de juiste vrouw. Word een leerling van Kisagautami. Ze zal het je leren. En zodra je op de juiste manier kunt kijken, verandert de hele wereld in goud. Dat het is het geheim van de alchemie.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s