De betovering van wat ontbreekt

Het is er, het nieuwe boek. De oceaan van Mare. Het is een verhaal dat zich voor een groot deel in de diepzee afspeelt, en het schrijven ervan was bij momenten ook echt een duik in onbekende en troebele wateren.
Ik ben dieper gegaan dan ik had verwacht voor dit boek. Ik heb er ook meer gevonden dan ik dacht. Net als de hoofdpersonages.

De oceaan van Mare is een vervolg op De serres van Mendel en De wortels van de wereld maar kan ook los gelezen worden, staat op de achterflap. Ik maak me sterk dat dat echt klopt. We willen met dit boek heel graag een paar generaties nieuwe lezers aanboren, en het is niet de bedoeling dat die eerst de vorige twee boeken móeten gaan lezen.

(Hebt u neefjes, nichtjes of leesgrage familie die dringend nood heeft aan bijzonder leesvoer? Hou u vooral niet in!)

Natuurlijk zijn er verbanden naar wat voorafging, dat kan niet anders. Het universum van Mendel is breed en gelaagd en hangt aan elkaar als een web, maar wat er tot nu toe al van in boekvorm verscheen is toch vooral één voortschrijdend verhaal in verschillende boekdelen. Voor wie de eerste twee boeken wél al las, zal het een warm thuiskomen zijn. Maar voor een nieuwe generatie lezers die nog niet vertrouwd zijn met dit werk is het hopelijk de eerste stap in een betoverende wereld.

Maar… een derde deel aanprijzen in een reeks die door intimi van alle leeftijden heel erg gewaardeerd wordt maar in de populaire boekhandel niet meteen de bestsellerlijsten aanvoert, hoe doe je dat? Behalve dan door te zeggen dat het ook ‘los’ gelezen kan worden? Ik worstelde oprecht met de vraag. Ik wilde niet ‘deel 3’ aan de wereld tonen, maar wel: dit boek.

Plots herinnerde ik mij de strips en romans die ik als kind zelf het liefste las. De verhalen die mij het meest bij bleven, en waaraan ik door de jaren ook het meest trouw bleef. Dat waren bizar genoeg bijna altijd de tweede (of derde, of vierde) delen van reeksen waarvan ik de voorgaande delen niet gelezen had.

Ik vond ze in de bibliotheek of de boekhandel en het ging altijd op dezelfde manier. Een boek of stripverhaal trok me aan zoals alleen een verhaal dat bij jou hoort dat kan. Ik wilde het lezen, ik móest het hebben. Bij inspectie van de achterflap (of het reeksnummer) bleek er nog een eerder deel te zijn, of zelfs meer dan één, maar dat was dan juist niet aanwezig in de bibliotheek of voorradig in de winkel.

Op deze boeken stond niet ‘los te lezen’. Je had de voorgaande delen meestal wél nodig. Maar ik liet het me niet tegenhouden. En dat was altijd, werkelijk altijd, de juiste beslissing.

Ja, er waren dingen die ik niet begreep. Ja, er was informatie die ontbrak. Er werd verwezen naar feiten die ik niet helemaal kon plaatsen. Maar zonder uitzondering waren dit de verhalen waarin ik dieper dook dan in welke andere dan ook. Precies omdat er een stuk verhaal al achter de rug was waar ik om het zo te zeggen niet bij was geweest, ging alles in dit ene boek dat ik nu in mijn handen hield bijzonder aanvoelen. Mijn niet-weten maakte alles wat ik wél wist interessanter. Het betrok mij als lezer actief, met mijn nieuwsgierigheid én mijn verbeelding. Verhalen-met-ontbrekend-begin bleken vaak de interessantste verhalen van allemaal.

Soms gebeurde het dat ik later alsnog die eerdere delen in handen kreeg. En grappig genoeg vond ik ze dan vaak een beetje tegenvallen. Ik hield méér van het verhaal zoals ik het had leren kennen, zonder achtergrondkennis en met de uitdaging om bij te benen. Het gaf lezen iets avontuurlijks, en een intensiteit die je alleen maar krijgt als je je plan moet trekken en dat nét lukt. Zoals in het echte leven, eigenlijk.

Die ervaring wens ik elke nieuwe lezer van Mare toe.
En voor al wie ons al een paar jaar met liefde volgt en leest: welkom thuis.

2 gedachtes over “De betovering van wat ontbreekt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s