Groeien in de diepte

Tentoonstelling ‘Wake me up when September ends’

Wil je graag de vernissage meepikken? Alle praktische informatie over de tentoonstelling vind je hier.
Bezield leven (c) KV

Vorig najaar, juist toen we snakten naar meer openheid en perspectief, ging het land onder druk van C* weer helemaal op slot. Ik zocht naar manieren om de lange, eenzame winter goed door te komen. Begrenzingen, had ik geleerd, kunnen ook een uitnodiging zijn. Als je niet kunt groeien in de ruimte, kun je wel groeien in de diepte.

Durven Kijken Kunnen Zien (c) KV

Innerlijke Landschappen. Het idee ontstond uit het niets, zoals de beste ideeën dat vaak doen. Het was niet meer dan een vonk, een vaag verlangen: ik wilde mezelf omringen door groen in alle vormen. Planten heb ik altijd al gehad en mijn huis is een gezellige plek, maar nu wilde ik beelden maken waarin ik kon wonen, als in een soort rijkgevulde serre.

Het moesten collages worden. Want de gelaagdheid die ik me vaag inbeeldde als mogelijk resultaat kon ik zelf niet goed genoeg tekenen of schilderen. Nu zijn collages voor velen een hippe tool bij het maken van een vision board of een leuk experiment tijdens een creatieve workshop, maar voor mij werkten ze nooit. Ik had alleen maar slechte herinneringen aan de PO-lessen van de middelbare school waar kubistische patronen die mij totaal niks zeiden bij elkaar moesten worden gekleefd tot iets waar ik niet warm of koud van werd. Maar ik stelde mijn intuïtieve ingeving niet in vraag, ik was integendeel heel erg geïntrigeerd door deze plotse interesse voor iets waar ik mezelf eerder nooit mee bezig zag. Dus ik zocht beeldmateriaal dat mij aansprak en ik sprong er gewoon in.

De beelden die ik vervolgens begon te maken, ontstonden intuïtief, op de tast en zonder plan, maar de resultaten tartten mijn stoutste verbeelding. En zoals altijd als iets helemaal goed zit, bleek het proces zelf minstens even vervullend als het resultaat: het kiezen, scheuren, snijden en knippen van de foto’s en tekeningen is een uitgesproken zen proces. Het vraagt totale concentratie en brengt rust. Je komt tot een krachtige samenwerking met het materiaal dat je gebruikt, aanvaardt de beperkingen ervan, verwelkomt fouten als geschenken en vertrouwt in datgene wat er wil zijn.

Dankzij de Innerlijke Landschappen werd het voor mij toch nog een warme winter.

The universe is expanding (c) KV

In de loop van het voorjaar voelde ik de goesting kriebelen om op een of andere manier met die beelden naar buiten te komen. En nu is er een tentoonstelling! Van 1 oktober vind je een selectie van mijn werk (originelen, prints op dibond en postkaarten) bij Galerie Wulder in Sint-Niklaas, als deel van de expo Wake me up when September Ends, die loopt tot volgend voorjaar.

De Galerie is gelegen in hartje Sint-Niklaas en makkelijk bereikbaar met de wagen, het openbaar vervoer en de trein. Het is een plek met een hart – voor mensen, voor kunst, voor ontmoetingen en groei. Je vindt er doorlopend werk van diverse kunstenaars en ze serveren ook koffie en thee, soep en lekkers voor de kleine honger, alles vegan en Fairtrade.

Wil je graag de vernissage meepikken? Geef dan snel een seintje! Alle praktische informatie over de tentoonstelling vind je hier.

2 gedachtes over “Groeien in de diepte

  1. Adembenemend mooie collages Kirstin! Je kunt (nou ja, IK kan) zien dat dit geen ‘bedachte’ samengebrachte knipsels zijn, maar dat het idee, of een gevoel, van ergens diep binnen in jou tot dit resultaat heeft geleid. Wat zou ik nu graag een ietsje dichterbij wonen en de vernissage bijwonen… Ik hoop deze winter weer eens de rust te kunnen vinden voor een dergelijk proces van intuitief ‘plaatjes’ bij elkaar zoeken en dan zien wat er al knippend en schuivend ontstaat. Heerlijk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s