Bezield leven

Ecologische spiritualiteit &
kennismaking met een boek in wording

In de kamer met de indigoblauwe muur en het raam op de tuin, die ik sinds een paar maanden als werkkamer gebruik en waar ik creatief zo gelukkig ben, hangt een schilderijtje van mijn moeder aan de muur. Het heet ‘De spreidstand’. Het stelt een Aziatisch ogende vrouwenfiguur voor, die in een wijde pofbroek elegant maar stevig staat, haar voeten behoorlijk ver uit elkaar. Die titel kreeg het omdat ik precies dat werkje graag wilde hebben.

‘Het doet me denken aan wat A. ooit over mij zei’, zei ik tegen mijn moeder. A. is een vrouw die we allebei kennen en waarderen, een energetisch healer geschoold in psychodynamica bij wie ik minstens een keer per jaar wel eens langsloop, zij veel vaker.
‘En wat zei ze dan?’
‘Dat ik een heel brede spreidstand aan kon, innerlijk’.

Sinds kort kijkt ze van aan de muur toe hoe ik schrijf, het Aziatische figuurtje. Ik werk aan een boek dat als werktitel Bezield leven draagt. En met dit boek zet ik op meer dan een manier ook een spreidstand neer.

(c) Inaya photography

Wat heeft het lang geduurd voor ik dit boek durfde schrijven, al voelde ik het al jaren kriebelen. Maar het kan meer dan een beetje moed vragen om je ware kleuren te tonen. Of een stuk van je ware kleuren – want eigenlijk ben ik in al mijn boeken, binnen hun genre, altijd wel authentiek geweest. Toch is dit boek het resultaat van een lang proces van laagjes afpellen… Telkens een laag dieper, een laag dapperder.

Bezield leven is een spiritueel boek. Echt en voluit. Non-fictie. Persoonlijke ontwikkeling plus filosofische inzichten plus praktische handvaten om mee aan de slag te gaan in het dagelijks leven. En een extra, zeer belangrijk facet waarop ik zo meteen terugkom, en dat het hart van het boek uitmaakt.

Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van het woord spiritualiteit – er is sinds New Age te veel goedkope wierook en engelenhaar aan gaan kleven, te veel in pastelkleuren en slechte muziek verpakte marketing – maar ik heb er voorlopig geen beter gevonden. Eigenlijk zijn al mijn boeken op de keper beschouwd spirituele boeken – overal zit wel een inhoudelijk draadje verweven, een idee, een resonantie die de bedoeling heeft om een deur naar iets breders en diepers te openen in het hoofd van wie eraan toe is. Maar je kunt ze ook gewoon lezen voor het verhaal.
Dit boek niet. Het is geen verhaal maar een handleiding voor wat ik ‘bezield leven’ noem.

Bezieling is het gevoel dat je hebt als je jezelf kunt zijn tot in je kern, en bezig bent met wat tot in je diepste merg op jouw lijf geschreven is. Het biedt je vervulling en zin. Maar tegelijk overstijgt het ook jouw persoonlijke belang: het is net zo goed de kracht die je verbindt met het universum, een ecosysteem, een geheel dat veel groter is dan jij.

Ze zeggen dat je het soort boeken schrijft dat je zelf graag leest. En dat klopt ook wel, maar precies die tweezijdigheid (het persoonlijke én het overstijgen daarvan) miste ik in veel van wat ik de afgelopen jaren las.

In spirituele benaderingen wordt stelselmatig gefocust op persoonlijke ontwikkeling. Al naar gelang de schrijver of de strekking zal je er informatie vinden over hoe alles energie is, hoe je de materiële werkelijkheid kunt beïnvloeden en hoe je je lichaam en geest beter in balans kunt krijgen. Zelfkennis en zelfbewustzijn kunnen effectief een enorm verschil maken voor onze levenskwaliteit. Maar er speelt méér dan alleen maar persoonlijke ontplooiing, want niemand van ons leeft in een vacuüm. Het is niet door verlicht te zitten wezen op je yogamat dat je de rest van de wereld nu zo’n dienst bewijst.

Spirituele boeken zullen wel eens vermelden, bijna en passant, dat contact met de natuur heilzaam kan zijn. Maar haast nooit wordt op een ernstig niveau aandacht besteed aan onze fysieke, ecologische verwevenheid met de natuur.
Auteurs die van de andere kant focussen op de wilde, meer-dan-menselijke wereld schrijven fascinerende natuurboeken die hart en ziel beroeren en dagen daarbij vaak onze krappe antropocentrische benadering van het leven uit. Ze flirten met de grenzen van wat we kunnen begrijpen en waarnemen, ze hebben bij uitstek voeling met het grotere ecologische systeem waarvan we als mens deel uitmaken. Maar zij willen (of durven) dan weer zelden het woord spiritualiteit in de mond nemen.

Nochtans horen spirituele ontwikkeling en ecologie samen als het yin en yang van de schepping. We zijn én ons unieke zelf, geboren met een talent en een missie die wij alleen kunnen bijdragen, én een fysiek onderdeel van een immens veel groter geheel dat ons voedt en draagt, en dat ons persoonlijk belang op elk vlak overstijgt. We zijn én dierlijk én kosmisch. In zekere zin is dat gewoon hetzelfde.

(c) Inaya photography

Inhoudelijk is dit boek dus ook een spreidstand – of liever een brug, tussen twee schijnbare tegenpolen die we beide nodig hebben om heel te zijn. Het weeft verbindingen tussen individuele ontplooiing en de natuurlijke wereld. Tussen spiritualiteit en ecologie. Tussen het ‘ik’ en het ‘Al’.
En inzichten zijn mooi, maar het leven wordt het liefst ook gelééfd, praktisch en concreet, elke dag opnieuw. Daarom geef ik en cours de route technieken en werkvormen mee waarvan ik de meeste zelf al jarenlang toepas. Die kunnen de aangeboden inzichten verankeren in de bodem van het dagelijks leven.

Het geheel groeit pagina na pagina tot een boek dat tegelijk ambitieus en bescheiden is.

Bescheiden omdat ik alles wat ik aanreik op mijn beurt van anderen heb geleerd, en hoe langer je met dit soort materie bezig bent, hoe duidelijker het wordt dat er eigenlijk niets nieuws onder de zon is en dat het enige wat je als schrijver en spiritueel mens kunt doen, is de kennis en ervaring op jouw beurt doorgeven, met een eigen klankkleur misschien.
Maar ambitieus is het ook, precies omwille van de brede spreidstand, de focus op het en/en-verhaal van ecologische spiritualiteit, en omwille van mijn hoop dat dit boek voor velen een wezenlijk verschil kan maken.

Op vragen over waar en wanneer het verschijnt, kan ik nog geen antwoord geven – het universum is vriendelijk uitgenodigd om wat mee te werken op dat vlak. Een van de dingen die je ervaart op dit bijzondere pad dat bezield leven heet, is precies dat de dingen gebeuren wanneer het hun tijd is.
En op dit moment is het de tijd voor dit boek om geschreven te worden.

9 gedachtes over “Bezield leven

 1. Van Indigoblauw met zicht op groen vanuit een tuin zijn al kleuren waarvan een mens gelukkig gaat bij voelen.
  Ik zal nog eens terugkomen om het op een rustig moment te lezen, wellicht nog meerdere keren, want het raakt op vele vlakken en het is wat zwaar voor mijn kleine verstand.
  Je schrijft heel mooi, chapeau Kristin, ook de foto’s laten een sterke indruk na… petje af voor de fotografe.
  Fijne nachtrust,
  Marc

  Like

  1. Dag Marc,
   Dank je voor je warme woorden, over wat ik schrijf én over de foto’s (die ook van mij zijn, maar dat wist je wellicht).
   Ik ben blij dat het raakt! Maar ik ben ook heel erg geïnteresseerd in welke stukken je ‘zwaar’ vindt. Want ik weet dat dit niet altijd evidente materie is, maar het is zeker niet de bedoeling om ze moeilijker te maken dan ze is. In het boek probeer ik juist zo toegankelijk mogelijk te worden. Ik overweeg al een tijdje om er zo nu en dan eens een snipper uit te delen als ‘voorpublicatie’ maar het is moeilijk kiezen, precies omdat het allemaal zo samenhangt dat je er moeilijk zomaar een stukje uit kunt knippen. Maar ik kom er zeker nog op terug!
   Hartelijke groet!

   Geliked door 2 people

   1. Hallo Kristin,
    Daarin heb ik wellicht iets teveel loodjes gelegd om het gewicht zwaar te gebruiken voor zinnen die ik niet direct begreep. Misschien was het gisteren nacht ook veel te laat om nog te lezen na een drukke dag andere verhalen en blogs.
    Begrijp volkomen wat je weet te vertellen, snipperen en knippen is zeker niet eenvoudig naar de publicatie van boek… moeilijk kiezen past helemaal bij mijzelf, wat ik steeds heb met foto’s.
    Maar dat jij de fotografe bent, neen dat wist ik niet Kristin 😉

    Fijne dag verder en in het vooruitzicht een prachtig weekend.
    Groetjes,
    Marc

    Geliked door 1 persoon

 2. Lieve Kirstin, wat heb je dit weer prachtig verwoord. Ik ken je alleen als 8/9 jarige. Je bent uitgegroeid tot een schitterend letterbegaafd wezen. Knuffel, Els

  Geliked door 1 persoon

 3. We kijken er naar uit, voor mij wordt het vooral opfrissen van bepaalde zaken, maar toch ook wel verdiepen en ontdekken. Want zelfs op 74 jarige leeftijd evolueer je verder zolang je maar open staat.

  Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s