De eenzame uren

Het is avond, hier in de VS, en ik voel mij nogal eenzaam.

Van reisblogs is nog niet zo veel terecht gekomen voorlopig, maar ik heb besloten het mij niet aan te trekken. Verhalen kun je altijd later nog inhalen. En ik heb al een hele tijd het het gevoel dat ik eigenlijk niet zoveel te vertellen heb. Sterker nog, ik voel me een beetje vreemd. Ontworteld. Verplaatst, zonder de mogelijkheid om hier te wortelen. Als een afgeknipte veldbloem.

Mijn gevoel van ontworteling heeft verschillende oorzaken.

(c) Inaya photography

Vervreemding zit er zeker voor iets tussen. In dit land herken ik niets van de lokale fauna, op de herten na die in Keene, waar we de tweede week van ons verblijf logeren, zelfs tot bij het huis durven naderen. De vogelgeluiden zijn me vreemd en de roofvogels in deze luchten zijn schaars. Ik ben er wel al in geslaagd gieren te spotten, al wist ik op het moment zelf niet dat ze dat waren.

De Amerikaanse cultuur is een tweede factor, maar die verdient in feite een heel eigen blog (en ik weet niet of ik daar veel zin in heb).

Een derde facet, dat mij nu veel sterker opvalt dan het ooit deed tijdens eerdere bezoeken, is het tijdsverschil.
Verbondenheid met mensen is belangrijk voor mij. Dat is altijd zo geweest, hoewel ik het als jongvolwassene nog niet zo goed besefte. In die zin hebben de sociale media van deze tijd mij een geschenk gebracht: hoewel er niks op kan tegen een goed, diep gesprek van mens tot mens, hebben die webtoepassingen de wereld op een aantal vlakken toch ook dichterbij gebracht.

Ik merk nu dat ik verankerd ben in mijn tijdzone. Of beter: dat ik een gemis voel als dat niet zo is. Want als ik iets post/deel/schrijf/inspreek, dan weet ik dat ik vanaf een uur of vier in de namiddag niet veel respons meer hoef te verwachten. Dan gaan de mensen met wie ik normaal verbonden ben immers naar bed.
Het levert leuke ochtenden op, zoveel is zeker: een heleboel reacties en vormen van contact tegelijk. Maar mijn avonden zijn eenzamer.

Ik neem de eenzame uren voor lief. Ik ben dankbaar om het geschenk dat ze mij brengen: het bewustzijn dat een deel van mijn verbondenheid zich heel bewust ‘in real time’ afspeelt. Dat ik wortels nodig heb op de plek waar ik mij bevind, om mij te verbinden met het landschap én de mensen. Dat mij dat hier, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, niet echt zal lukken. Dat dat niet erg is. En dat het een van de redenen zal zijn waarom ik blij zal zijn om aan het einde van deze vakantie terug te keren naar huis: om mijn wortels te voelen, en het netwerk waartoe ze behoren, op meer dan één manier.

(c) Inaya photography

3 reacties op ‘De eenzame uren

 1. Oei ik lees al een hele tijd jouw melodietjes en was me er totaal niet van bewust dat je er een antwoord op verwacht… of althans dat je eigenlijk wel uitkijkt naar enige respons. Ik wil je daarom vanuit het diepste van mijn hart sorry zeggen Kirstin! Achteraf bekeken gaan het om geven en ontvangen, niet? Jij geeft een stukje diepte van jezelf door ze neer te pennen en met ons te delen. Wij lezen en laten ons erdoor beroeren, raken, inspireren of niet. Het minste wat ik terug kan doen is je af en toe, wanneer iets me echt raakt, je daarvoor te bedanken, te eren of gewoon te antwoorden. In ieder geval is er nu een oprecht voornemen… en wie weet komt er een tijd dat je alle reacties gewoon niet meer gelezen krijgt 😉 Fijn verblijf daar nog, met jezelf.

  Geliked door 1 persoon

  1. Maak je geen zorgen, lieve Ingrid!
   Op deze blogs verwacht ik eigenlijk weinig respons, dus je hoeft helemaal geen sorry te zeggen! ik ben heel blij dat je ze leest, je hoeft heus niet elke keer in je pen te kruipen (hoewel het natuurlijk zeer leuk is om antwoord te krijgen 😉 ). Het stukje gaat in concrete veel meer over sociale media en andere communicatiemiddelen dan over de teksten op deze blog. Het is echt opvallend wat een paar uur tijdsverschil doet voor je gevoel van contact (of het gebrek daaraan) met anderen uit je directe omgeving.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s