Dammen en demonen

Waarom ik plots sympathie heb voor bevers

Ik volg een reeks van zeven workshops, gespreid over het jaar. Elke workshop duurt een volledige dag.
Het kernthema is het evenwicht tussen de mannelijke en vrouwelijke energie, binnen in onszelf, en in de wisselwerking tussen onszelf en de wereld. Hoe definieer je ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’? En eens dat duidelijk is: wanneer neem je je ‘plaats’ in, wanneer voel je je veilig? Wanneer toon je je kwetsbaar? Hoe gaan we om met onze nood aan verbondenheid? Wanneer hebben we nood aan bevestiging? Doorheen een reeks ontmoetingen en oefeningen, met de nadruk op respect en wederzijds vertrouwen, gaan de mensen in dit groepje op een avontuur dat hen dichter bij zichzelf brengt. En omdat het geheel gedragen wordt met zoveel liefdevolle integriteit, brengt het ons ook dichter bij elkaar.

De workshop die ik recent bijwoonde, stond helemaal in het teken van de tweede chakra: creativiteit, flow, vreugde, eigenwaarde, verbondenheid met jezelf en anderen. Het was een bijzonder verrijkende ervaring, en ieder van ons ging naar huis met leermomenten en inzichten.
Een beeld in het bijzonder dat voor mij bleef hangen, was dat van de dam.

 

Terras&Berlare_079 ed cut rot klein
(c) KV

 

De dam heeft weinig geheimen voor mij. De massieve wanden die het water tegenhouden dat zich daar in de loop van de jaren verzameld heeft uit wat misschien hogerop maar een bescheiden bronnetje is, en die het de doorgang belemmeren, het vasthouden. Nu en dan wordt de druk weggenomen door gecontroleerd een gulp water door te laten, of – in het slechtste geval – halsstarrig die evacuatie te weigeren en als gevolg daarvan uiteindelijk te barsten en te breken…

Water is een metafoor voor gevoelens. Of voor diepe, onbewuste dingen die ons drijven. Meer hoef je niet te weten om de rest van het verhaal zich voor je ogen te zien ontrollen: instroom – ophoping – scheurtjes – loslaten/barsten.

Het is een van de redenen waarom we het onbewuste zo beangstigend vinden. God weet wat voor monsters er huizen in de donkere wateren achter de dam. Enorm veel van onze energie gaat naar het constant verstevigen ervan.

Ondanks twintig jaar werken aan mezelf heb ik nog altijd mijn dammen en demonen, zoveel is zeker. Niet zoveel als ik er vroeger had, maar toch. Oude angsten stoppen maar met beangstigend zijn eens je ze opgelost hebt.
Creativiteit is nooit mijn probleem geweest, maar als het aankomt op spontaniteit en eerlijke, kwetsbare verbondenheid met anderen… worden daar de verdedigingswerking in stelling gebracht? Ik wist dus dat ik mezelf wel op een paar vlakken zou tegenkomen tijdens deze workshop.

Toen het beeld van de dam opdook, verwachtte ik geen verrassingen. Maar plots bood de coach me een alternatief beeld: een beverdam.

Dat soort dam kan tak na tak, stronk na stronk, weer afgebroken worden, waarbij het water geleidelijk aan weer vlotter gaat stromen, op een veel mildere manier dan stalen sluizen (laat staan barstende muren) ooit kunnen bieden.

Ik was onmiddellijk dol op dat beeld. Het is een fijne metafoor om mee te werken, en het maakt alles wat we hebben verborgen en achtergehouden minder beangstigend, omdat het risico dat de boel in je gezicht ontploft eens de spanning te hoog is opgelopen, gewoon verdwijnt.

 

Terras&Berlare_092 ed klein
(c) KV

 

Elke keer als ik nu denk aan het confronteren van die oude demonen verscholen in het duister van mijn innerlijke wateren, stel ik me een door bevers aangelegd meer voor, en die nijvere, knagende beestjes. Stam na stam kan hun dam opnieuw afgebroken worden. En langzaam, terwijl het water begint te stromen, krijgen licht en lucht toegang tot plekken die tot dan toe alleen donker waren.

Een reactie op “Dammen en demonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s