Geen andere manier

Herfstaltaar_085.JPG

Hoe doe je dat, reageren op wat je de meest schokkende en gevaarlijkste politieke verschuiving van de afgelopen eeuw vindt? Maar dan wel: zonder al die mensen die op een gevaarlijke fascistische gek hebben gestemd nog verder in de drek te duwen.

Want ik begrijp ze wel.

Wat een vreselijke tegenstellingen hebben we de laatste week weer over en weer horen vliegen. Over extreem-, populistisch en fascistisch rechts, dat het stemvee naar de mond praat om er zelf beter van te worden (wat volgens mij klopt). Over links, dat geen antwoorden had, problemen toedekte of alles bij het oude wilde houden om de elite waar het ondertussen zelf toe behoorde veilig te stellen (wat volgens mij gedeeltelijk klopt, maar zeker niet voor de hele linkerflank).

Ik begrijp dat mensen boos zijn, zich gepluimd voelen door het systeem, zich – terecht – het slachtoffer weten van een globalisering die hen totaal heeft uitgespuwd. Maar wat een ironie dat hun woede zich keert tegen diegenen die net als zij dreigen door het systeem vermalen te worden, precies omdat ze er tegen in opstand komen – immigranten, vrouwen, kritische stemmen – en dat ze in plaats daarvan hun vertrouwen schenken aan de gewetenloze narcisten die deze hele ellende in de eerste plaats gecreëerd hebben.

De woede en de wanhoop van de massa zijn te manipuleren. Dat weten we al eeuwen. Maar in plaats van er een antwoord op te bieden, hebben we ze laten woekeren. En hebben we vanuit het beleid geen menselijke antwoorden kunnen formuleren op de groeiende ellende. De neoliberale elitepraat van nog meer economie, nog meer flexibiliteit, nog meer vrije markt, nog meer geld boven de mens, maakt mij al woest, en ik ben een begoed en opgeleid intellectueel. Wat moet het dan zijn voor iemand die het gevoel heeft dat hij er alles door kwijtraakt?

herfstaltaar_087

Ja, er zit een stuk gefrustreerde mannelijkheid achter de overwinning van de Trol die nu het Witte Huis mag bevolken met zijn Orks.

Ja, er zit een stuk hunker naar oude, veilige tijden (die misschien nooit bestaan hebben maar waar vanuit nostalgie altijd verlangd wordt).

Ja, er zijn ongetwijfeld nog veel vrouwen die vallen voor een alfamannetje dat hen domineert, hoe afstotelijk veel andere, doorgaans meer vrijgevochten of kritische, vrouwen dat ook vinden.

Ja, Johnny en Marina, slecht geïnformeerd als ze zijn maar hun armoede en de uitzichtloosheid meer dan zat, hebben zich laten verleiden tot geloof in deze volksmenner.

Ja, er zijn zelfs hoogopgeleide mensen die het systeem zo spuugzat zijn dat ze bereid zijn te geloven dat de Trol hen een betere toekomst zal brengen.

 

Het enige antwoord is meer menselijkheid. Economie op mensenmaat. Begrip en empathie. Ontmoeting. Kleine initiatieven. Inclusie.
De wereld opbouwen van bij de wortels, uit de klei waar we allemaal vandaan komen.
Onze stem voor een betere wereld en voor meer begrip laten horen.

Protest.

Herfstaltaar_096.JPG

Hoe donker het ook wordt, het is beter om één kaars aan te steken dan te schelden op het duister, zoals Confucius ooit zei.

Laten we de dingen die we zien benoemen voor wat ze zijn. Maar laten we ook mildheid tonen voor wie tot over zijn nek in de ellende zit. Laten we samen proberen hieruit te komen.

Er is geen andere manier.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s